dimarts, 18 de juliol del 2017

Històries de la Rahanna






Amb Històries de la Rahanna Vicent Chaquet s'escabussava de nou en la cultura més popular, que tan fabulosament traspua en els seus relats de La Masurca de l'Agredolç. Però si en La Masurca els relats provenen de la història local, més o menys trabucada, fets i personatges d'una vivència real o oral, a Històries de la Rahanna els relats havien de reconstruir i reinterpretar paisatge, costums, jocs, sentències i refranys, tot, però, d'un abast circumscrit i casolà, entre fabulós i màgic, però, d'una pàtria que no ultrapassa els límits que tot just albira la mirada a ull cru.

D'aquell projecte, només va arribar a fer quallar dos relats: Les peretes de la reina i Una partida de cartes.

Quant a la mítica Rahanna, "territori paradisíac en les proximitats de la Saetabis, en el que ara s'anomena La Costera», la història la relacionava amb la seua Llosa de Ranes natal, particularment quan referien la notícia de la mort, a conseqüència de la pesta, de la mare i la germana de Joan Lluís Vives, esdevinguda en aquesta població. No obstant això, uns anys després de la mort de Vicent Chaquet, el lingüista Francesc Esteve i Gómez, en un article publicat al llibre de festes de Roglà i Corberà l'any 2001, aportava la documentació que situava Rahanna a la veïna població de Roglà, on precisament mor la sèquia de Ranes.

La veritat històrica que avui coneixem no desdiu ni revoca el caràcter mític i fabulós, paradisíac encara, de la seua reverenciada Rahanna.

Toni Cucarella



Històries de la Rahanna la podeu llegir en format PDF clicant en aquest enllaç: https://drive.google.com/open?id=0BxOzhEFpsJG5Yk5YbFlWTmRTeFU 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada